CONCERTEN

Na het grote succes van de eerste KunstKwadraat in mei 2019 komt er nu een vervolg op 14 september. Dit evenement vindt gelijktijdig plaats met het Openmonumentweekend. Het pand Grotestraat 15-17-19 is een dorpsmonument en staat in een beschermd dorpsgezicht. Alleen de buitenkant is te bezichtigen.
Het markante pand in de Grotestraat 15-17-19 is een voormalige dorpsherberg. Veel is er niet over bekend, maar het staat in een beschermd dorpsgezicht. Op nummer 15 was in de vorige eeuw een kleine levensmiddelenwinkel gevestigd. Het stond bekend als de snoepwinkel van de dames Vreuls. Veel Wehlenaren hebben er nog goede herinneringen aan. In de voormalige winkel is nu een expositie ingericht. Het overige deel van het pand is niet te bezichtigen maar aan de straatkant en zittend in de tuin krijgt U toch een goed beeld van het hele pand.

Henk Moll heeft zijn fotowerk de afgelopen jaren geconcentreerd in series met één thema en in algemene thema’s als “Gelaagdheid” en “Onwerkelijkheid”. Het meest recente thema betreft “Huizen met jaarringen”: zes houten huizen uit landen rond de Oostzee waaraan duidelijk het verouderingsproces af te lezen valt. Gelaagdheid bevat panoramische foto’s van landschappen met of zonder menselijke aanwezigheid, stads- en havengezichten waarbij de beeldcomponenten zich als horizontale lagen over het hele beeld uitstrekken. Doel is de weergave van een geordende werkelijkheid. Binnen dit thema heb ik een serie betreffende de Rotterdamse haven geselecteerd. Foto’s in het thema Onwerkelijkheid zijn uit meerdere beelden samengesteld en hebben het doel de werkelijkheid op te rekken. Daarnaast vouw ik foto’s tot fotokolommen, meervlakken die een fotobeeld een driedimensionale verschijning geven.

De muziek wordt verzorgd door Birgit Sachtleven en Kirsten van Oort. Zij zijn in het dagelijks leven collega’s aan de Muziekschool Oost-Gelderland en hebben een duo gevormd. Er is ontzettend veel mooie muziek voor dwarsfluit en piano en samenspelen vinden zij beiden heel fijn om te doen naast het lesgeven. Kirsten speelt ook piano in een bigband en een jazztrio.

Waldemar Ysebaert maakt figuratieve beelden in terracotta. Hij is geïnspireerd door de Griekse beeldhouwkunst, de renaissance, de romantiek en actuele sportfotografie. Centraal in zijn werk staat het menselijk lichaam in actieve en verstilde dramatische poses. Dit jaar werkte hij aan een project rond de Griekse held Achilles waarvan de resultaten tijdens KunstKwadraat te zien zijn. Waldemar woont in Doetinchem, is redacteur van beroep en schrijft onder meer levensverhalen. De verhalen die zich niet lenen voor een tekstuele uitwerking, krijgen gestalte in gebakken grove chamotteklei met een donker of licht patin. Hij exposeert zijn beelden in de tuin.

Onder het genot van een kopje koffie, thee of fris met een lekker stukje zelfgebakken taart kunt U nog snuffelen in de uitgebreide collectie klassieke cd’s en lp’s. Ook is er een gevarieerd aanbod van bladmuziek en boeken op het gebied van kunst, religie, muziek en diverse andere onderwerpen. Dit alles is beschikbaar tegen uitzonderlijk gunstige prijzen.Concert Albine le Pair en
Tjeerd Buwe van Wimersma Greidanus

LET OP: het concert is verplaatst naar Arnhemseweg 2, Beek. 14.30 uur

Zondag 31 maart 2019 14.30 uur.

“Beluister mijn Gedachten” is een samenspel van poëzie en muziek, van woord en  klank.

T. Buwe (pseudoniem voor Tjeerd Buwe van Wimersma Greidanus) draagt eigen gedichten voor, afgewisseld door pianospel van Albine le Pair. De muziek, onder andere werken van  Chopin, Schumann, Grieg en Debussy, sluit naadloos aan bij de sfeer van de gedichten.

T. Buwe, bioloog, is emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht en publiceerde gedichten in Vandaag 4 (1956, Bruna, Utrecht). Voorts bracht hij een aantal gedichtenbundels uit, als laatste de bloemlezing “Gedachtegoed” (2016, Ginkgo, Leiden). Zijn toegankelijke poëzie is vaak sterk beeldend en draagt soms een emotionele lading.

De pianiste Albine le Pair is afgestudeerd aan het Amsterdamsch Conservatorium bij Hans Dercksen. Van 1975 tot 2006 was zij als docente verbonden aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Als uitvoerend musicus heeft zij vooral strijkers en zangers begeleid. Tegenwoordig vormt zij een duo met de dichter T. Buwe en treedt zij op met soloprogramma’s.

Entree € 12.50 inc.koffie/thee met iets er bij.

Reserveren: info@paviljoen3wehl.nl

De poëzie van T.Buwe wordt gekenmerkt door een duidelijk ritme. Veel van zijn gedichten beschrijven stemmingen en gevoelens.Soms roept de auteur daarmee een dromerige sfeer op, dan weer is de teneur aangrijpend of teder.Maar het is altijd liefdevol.
Hoewel de gedichten vaak een emotionele lading hebben die indringend op de lezer kan overkomen,zijn zij een feest van herkenning door hun toegankelijkheid en hun beeldend karakter.De poëzie van T.Buwe is wel eens als “beeldhouwen met woorden” gekarakteriseerd.Dit laatste geldt zeker ook voor zijn gedichten die betrekking hebben op het landschap en de natuur.

“Gedachtegoed” is een uitdagende en intrigerende titel. Lezers zullen tot hun verrassing ontdekken datT.Buwe de deur van zijn gedachten, gevoelens en stemmingen wagenwijd open zet.Emoties zoals eenzaamheid, verlangen, wanhoop en verdriet worden krachtig neergezet zonder dat het,hier en daar subtiele en verrassende, woordgebruik eronder lijdt.Dat komt de bereikbaarheid van zijn poëzie te goede en maakt deze bloemlezing toteen verzameling boeiende gedichten die de lezer(es) maar moeilijk terzijde kan leggen.

——————————————————————————————————————–

Koor A Capella is een projectkoor, datelk winterseizoen bij elkaar komt om
4-stemmig a capella repertoire te oefenen en bestaat 4 jaar. Wekelijks wordt gerepeteerd in de kerk van Nieuw Wehl. 
Het koor staat onder leiding van de ervaren koordirigente Ans Kolenbrander. De enthousiaste koorleden komen allen uit de omgeving van Wehl, het koor telt 5 sopranen, 4 alten, 4 tenoren en 4 bassen, die het een uitdaging vinden om mooie vierstemmige vocale muziek te maken, a capella ! 


Vorig jaar is ’n kerstconcert gegeven in ’n volle Martinuskerk te Wehl, waarop veel positieve reacties kwamen.
Dit jaar is gekozen voor ’n heel ander repertoire.
Franse, Schotse, Spaanse, Ierse, Duitse, Zweedse en Engelse liederen komen voorbij. Een zeer gevarieerd 4-stemmig repertoire met bekende en minder bekende gezangen.

Dit concert mag u niet missen, u bent van harte welkom!
Op zondagmiddag 10 maart om 14.30 uur vindt dit concert plaats in de
Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk, Nieuw Wehlseweg 18,
7031 HW Nieuw-Wehl.
De toegang is gratis, na afloop ‘n vrije gift.

Mocht 10 maart U niet schikken, kunt U ons ook al horen en zien op
17 februari in Doetinchem

——————————————————————————————————————–

Shansons is een mannenkoor dat bestaat uit 24 enthousiaste homo- en biseksuele mannen uit de Achterhoek, Liemers en omstreken. Het koor is opgericht in 1999 en sinds 2005 is de muzikale leiding in handen van dirigent Harry Thissen.
Het gevarieerde repertoire dat gezongen wordt bestaat onder andere uit nummers van The Beatles, Robbie Williams, John Legend, Billy Joel, The King’s Singers en W.A. Mozart.

Shansons treedt graag op, de afgelopen jaren heeft het koor naast leuke optredens in de regio ook enkele verrassende optredens gehad. Zo stond het koor op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar is Shansons enkele uren gevolgd door een tv ploeg van de VPRO, zie het filmpje op de video pagina.

Eveneens zong het koor in de “Roze Maandag Express” om de treinreizigers te vermaken op weg naar de Roze Kermis in Tilburg en stond de Gay Pride van Amersfoort op het programma.

Al met al een leuk koor dat het bekijken en beluisteren waard is.

Entree € 12,50 inclusief koffie – thee met iets er bij

—————————————————————————————————————————————-

ENSEMBLE ROSE-ÎLE

Zondag 28 oktober 2018, 14.30 uur

Rose-île brengt o.a. tango’s, rumba’s, walsen en luisterliedjes in het Frans, Spaanstalig uit Zuid-Amerika, Duits en Jiddisch. Vrolijke en melancholische melodieën alsook ritmische nummers om op te dansen of om gewoon van te genieten. Zij creëren een intieme sfeer van romantiek en melancholie.

Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Zij zong in diverse groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Haar warme stem past uitstekend bij de mooie klankkleur van de instrumenten. Deze worden bespeeld door: Theo Worm  klarinet en gitaar, Gérard Baldeo  gitaar en basgitaar en  Nico Hoogland accordeon.

Finalist van het “Concours de la chanson” 2018 in Den Haag van de Alliance Française.

Entree € 12,50 incl. koffie/thee met iets er bij

Reserveren: info@paviljoen3wehl.nl

Adres: Paviljoen 3
Grotestraat 19a
Wehl

—————————————————————————————————————————————-

Duo Erik Muller, cello en Irene Idema, piano

Zondag 30 september 2018, 14.30 uur

Erik Muller en Irene Midema kennen elkaar vanuit hun werk in de gezondheidszorg. Ze bleken meer gemeenschappelijke interesses te hebben waaronder het spelen van klassieke muziek.

Sinds 1994 vormen ze samen een muzikaal duo en niet veel later zijn ze getrouwd. Ze werken beiden in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem.

Op hun programma staan o.a de eerste sonate van Brahms en de tweede van Beethoven.

Entree € 12,50 incl. koffie/thee en lekkers.

Reserveren: info@paviljoen3wehl.nl

Adres: Paviljoen 3
Grotestraat 19a
Wehl

—————————————————————————————————————————————-

29 april 2018 14.30 uur

CANTANIMA

Wij zijn Cantanima, een muzikaal ensemble bestaande uit zangers Sonja Volman, Rosanne Hebing, Ton Besselink en Siep Miedema en pianiste Maria Woerde. Sinds 2013 leggen wij ons enthousiast toe op de vertolking van muziek uit opera, operette en het Lied-genre. Hierbij houden we van afwisseling: serieuzere stukken zoals de beroemde Kerkaria ‘Pietà, signore’ van Stradella en het kwartet ‘Mir ist so wunderbar’ uit Beethovens Fidelio passeren de revue, maar ook Schumanns romantische duet ‘So wahr die Sonne scheinet’ en een Zuid-Tiroolse ‘Andachtsjodler’. Daarnaast brengen wij solostukken ten gehore van bijvoorbeeld Puccini en Grieg.

Entree € 12,50 incl. koffie/thee met lekkers

 Reserveren: info@paviljoen3wehl.nl

—————————————————————————————————————————————-

25 maart 2018 14.30 uur

CORDA NUEVA 

Corda Nueva bestaat uit harpiste Judith Baakman en violist Radboud Post. Zij zijn beiden woonachtig in Terborg en kennen elkaar vanaf de middelbare school, het Isala college. Sinds januari 2016 brengen zij hun ervaringen in de muziek samen in het duo Corda Nueva. Samen spelen ze muziek uit verschillende landen en culturen, maar hun muzikale voorkeur gaat uit naar klezmer en tango. De specifieke stijl waarin zij spelen is de Argentijnse ‘a la parrilla’. Dit betekent letterlijk op de barbecue. Bij deze stijl worden de tango’s op geïmproviseerde wijze ten gehore gebracht; de arrangementen zijn van te voren niet bekend, maar worden ingegeven door het moment.

Harpiste Judith Baakman is op haar 9e jaar begonnen met harplessen bij Diana de Vries (harpiste Gelders Orkest). Diana de Vries heeft haar geschoold in het spelen van klassieke en Keltische muziek. Na 10 jaar werd het tijd voor een muzikale verbreding en is ze overgestapt naar lessen bij Marjan de Haer. Tijdens deze lessen heeft Judith zich verdiept in het spelen van lichte muziek, zoals Zuid-Amerikaans, pop, blues, jazz enz.. Daarnaast heeft ze tijdens deze lessen leren improviseren, arrangeren en componeren. Ze zet de harp ook therapeutisch in en heeft hiervoor onderdelen van  het International Harp Therapy Program gevolgd. In de zomer van 2013 is Judith in Terborg haar eigen harpstudio begonnen, Harpstudio Harppiness. Hier geeft zij harplessen, workshops, huiskamerconcerten, belevingsconcerten voor baby’s en peuters en liggende ontspanningsconcerten. In de zomer van 2017 behaalde Judith haar master Kunsteducatie bij ArtEZ in Zwolle. Ze heeft zich tijdens deze master gespecialiseerd in het leren improviseren op een harp.

Violist Radboud Post studeerde klassiek aan het Rotterdams Conservatorium bij Vaclav Novak en bij de beroemde violist Tibor Varga in Zwitserland. Na zijn klassieke studie studeerde hij Argentijnse tango aan Codarts Rotterdam bij Leo Vervelde, Gustavo Beytelmann en Micha Molthoff, waarin hij cum laude afstudeerde. Met het Rotterdam Piazolla Ensemble trad hij op in binnen- en buitenland. Met Quinteto Arrastre won hij de eerste prijs bij het Double Ocho Concour, waarvoor hij werd onderscheiden door Argentinië. Als solist treedt hij in binnen- en buitenland op met verschillende orkesten. Daarnaast heeft hij een duo met Wim Warman. Als docent is hij verbonden aan het conservatorium van Cluj (Roemenië). Op dit moment volgt hij de masteropleiding aan het Rotterdams Conservatorium voor compositie in Argentijnse tango.

Entree € 12,50 incl. koffie/thee met lekkers

 Reserveren: info@paviljoen3wehl.nl

—————————————————————————————————————————————

VANWEGE DE GROTE BELANGSTELLING VINDT HET CONCERT NU PLAATS IN DE PROTESTANTSE KERK, GROTESTRAAT 25, WEHL

Duo Linda Speulman, dwarsfluit & Ella Kamerich piano.

Zondag 28 januari  14.30 uur

Fluitiste Linda Speulman en pianiste Ella Kamerich leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het ArtEZ conservatorium. Sinds vorig jaar vormen zij een duo. In het programma dat zij op 28 januari ten gehore brengen, is een prominente rol weggelegd voor vrouwelijke componisten. Naast de prachtige Mel Bonis Sonate spelen zij ook werken van Clara Schumann, Lily Boulanger en Amy Beach. Erg mooie stukken die helaas niet vaak worden uitgevoerd, maar zeker wel een podium verdienen. Naast deze composities staan er ook                                        werken van o.a. Faure en Tchaikovsky op het programma.

Entree € 12,50 incl. koffie/thee met lekkers

 Reserveren: info@paviljoen3wehl.nl

———————————————————————————————————————————

CONCERT VAN HET AMSTERDAMS KWINTET ZANZARETTA

Zondag 26 november 15.00 uur in de Protestantse Kerk in Wehl

Het Zanzaretta Quintet is in 1997 opgericht door Sandra Macrander, die haar fascinatie voor de madrigalen van Carlo Gesualdo da Venosa wilde delen met vier andere zangers, om deze tot klinken te brengen, en in passende ambiances te presenteren.

Carlo Gesualdo da Venosa was een componerende prins, die rond 1600 in de buurt van Napels over uitgestrekte landerijen regeerde. Het was een excentriek man met een vreemde levenswandel. 

Vaak brengt het kwintet concerten in samenwerking met een luistist of gitarist, die instrumentale intermezzi verzorgt, zoals luitist David Mackor.

Het Zanzaretta Quintet is samengesteld uit doorgewinterde amateurzangers met een brede waaier aan ervaring. Verschillende muzikaal adviseurs leveren met regelmaat een bijdrage aan de ontwikkeling van het ensemble.

De zangers

Marie Anne Pak – sopraan

Paul Kaspers – bas

Jan Fekke Ybema – tenor

Hilda Houtkoop – alt

Sandra Macrander – mezzosopraan

Kosten: vrijwillige bijdrage

————————————————————————————————————————————–

CONCERT  MET MUZIEK UIT DE 15e  EN VROEGE 16e EEUW

              Zondag 5 november  15:00 uur in de Protestantse Kerk in Wehl

                      VOCAAL ENSEMBLE KAMERIJK

                            onder leiding van Kaspar Ditters

  

Ave regina caelorum                                                   Gregoriaans

                             Missa Ave regina celorum : Kyrie, Gloria                 Guillaume  Dufay  (1397-1474)

                            Motet Regina celi letare                                             Pierre de la Rue    (1450-1518)

    Missa Ave regina celorum : Sanctus, Agnus Dei     Guillaume Dufay

   Motet Supremum est mortalibus bonum                Guillaume Dufay

Vocaal ensemble Kamerijk streeft naar een hoge graad van authentieke uitvoeringspraktijk. Dit houdt onder andere in dat er van een enkel groot koorboek wordt gezongen zoals op de afbeelding is te zien. Daarin is de muziek in haar oorspronkelijke mensurale notatie genoteerd.  Het kerklatijn wordt bovendien uitgesproken in de oorspronkelijke (meestal is dit de Franse) tongval van de componist en zangers van destijds, omdat historische musicolo-gische bronnen verduidelijken dat de zang in de kerkmuziekpraktijk sterk door de lokale spreektaal werd beïnvloed. Kamerijk benadert deze kerkmuziek vanuit de gregoriaanse modale traditie die contemplatief van aard is, en waaruit de meerstemmige kerkmuziek uit voort is gekomen.
Na afloop van het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd

In het kader van Veur elk wah Waehls organiseert de stichting W.E.H.L. voor komend jaar een aantal concerten in Paviljoen 3 en in de Protestantse kerk van Wehl.

Op zondag 26 november treedt het ensemble Zanzaretta op met madrigalen van Gesualdo en Monteverdi. Deze keer brengen zij een luitist mee, zodat een ander repertoire van de beide componisten kan worden belicht dan afgelopen jaar.

De pianist Cees Hiep, die bekend is van zijn eigentijdse en eigenzinnige composities, is eveneens uitgenodigd voor een concert.

Tenslotte zal ook het lichtere genre niet vergeten worden.

Naast deze muzikale bijdragen werken we aan een poëzie-avond en ook het onderdeel cabaret kan een plaats krijgen.