ARCHIEF

Wehl-200-NL-logo-digitaal-gebruik

 • Kunst en Curiosa.

Paviljoen 3 werd op 29 mei 2016 officieel in gebruik genomen op de taxatiemiddag die galerie Orso d’Oro in het kader van Wehl 200 jaar Nederlands organiseerde. Daartoe was een expert ingehuurd van Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen. Zo’n 25 mensen hadden zich tevoren aangemeld; de meesten kwamen niet alleen met hun partner, maar ook met een groot aantal te taxeren objecten, variërend van schilderijen tot Japans brons werk. Daardoor werd het een gezellige middag, waar zowel de organisatoren als ook de taxateur de handen vol aan hadden. Er bleek hier en daar een waardevol voorwerp tussen te zitten, maar er waren ook interessante verhalen te vertellen over de minder kostbare objecten.

 • In het kader van Wehl 200 jaar Nederlands had de Stichting Wat Een Heerlijk Land (WEHL) een drietal concerten in Paviljoen 3 gepland.

Op 11 juni trad het duo Green Valentine op, bestaande uit Valentine Reijers en Joël Groen. Zij brachten sfeervolle luistermuziek ten gehore, waarbij Joël meerdere instrumenten bespeelde, waaronder gitaar, de beide piano’s en, een onverwacht genoegen, het klavecimbel!. Dit bleek uitstekend samen te gaan met de warme stem van Valentine, waarin jazz- en soul-elementen door klonken.

fotogreenvalentine

Green Valentine

 • Op 18 juni was het de beurt aan het Duits-Nederlands ensemble Horolog. Veronika Burger, sopraan, Tilla Seymann, viola da gamba en romantische gitaar, en Elly van Munster, luit en theorbe, waren speciaal voor deze gelegenheid vanuit Berlijn, Salzburg en Rotterdam in Wehl samengekomen om een muzikaal programma te presenteren met componisten die aan het hof van de Pruisische koning Frederik II zijn uitgevoerd (vanwege het feit dat Wehl tot 1816 deel uitmaakte van het koninkrijk Pruisen) en muziek die geklonken heeft ten tijde van het Weense congres (toen werd besloten dat Wehl zou worden overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden). Het concert werd mede gesponsord door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

_MG_7888KNIPK

Ensemble Horolog

 • Het optreden van de populaire volkszanger Joop Boxstart en de accordeonist Theo Scholten op de avond van 25 juni was binnen de kortste keren uitverkocht. Daarom werd er een tweede optreden gepland op 26 juni, dat ook spoedig was uitverkocht. Om iedereen te kunnen helpen werd het aantal plaatsen uitgebreid tot 50 stuks, waarbij wij hoopten dat de koffie tijdens de pauze in de tuin geserveerd kon worden. En het weer was ons gunstig gezind na een fikse regenbui op de zondagmiddag. Joop en Theo wisten het publiek beide avonden twee uur lang te vermaken met liedjes en anekdotes, voor een deel in Waehls plat. Aan het eind klonk het lied dat speciaal voor deze festiviteiten door Joop was geschreven: ‘Ik zwaai met de vlag’, een ode aan de vlag van Wehl.

Joop en Theo

Joop Boxstart en Theo Scholten 

 • En toen stonden er zaterdag 8 oktober 2016 opeens zo’n twintig kleine en middelgrote harpen in Paviljoen 3. Onze buren van nummer 21, Troubadour Harpen, openden die dag hun winkel. Eén van de workshops die de Troubadour Harpen voor deze dag had gepland, werd in Paviljoen 3 gehouden: de Amerikaanse harpiste Lisa Lynne gaf een introductie in het onderwerp Harp and Therapy. Zelfs buiten het Paviljoen viel te horen, dat er door de deelnemers die zich voor deze workshop hadden ingeschreven, twee-en-half uur hard gewerkt werd.

harpen2b

De Troubadour Harpen in Paviljoen 3

 • Op de zondagen van 9 oktober tot en met 13 november maakte Paviljoen 3 deel uit van de tentoonstelling die in die weken in galerie Orso d’ Oro plaats vond. Atelier De Waan van Heleen Cramer uit Beek exposeerde daar met 16 deelnemers. In Paviljoen 3 vond in dat kader een doorlopende multimedia vertoning plaats. Het was ook een plek om in alle rust de portfolio’s van de deelnemers te bekijken.

 • Op vrijdag 18 november hield Edgard Vreuls een lezing over de religieuze werken van Dufay, die hij plaatste binnen een lange traditie vanaf de eerste gecomponeerde gregoriaanse gezangen uit de 9e eeuw. Deze lezing was bedoeld als inleiding op het concert, dat door het MIEV was georganiseerd in de protestantse kerk van Wehl op de zondag erop.
 • Zondag 20 november vond het concert plaats door het Ensemble Kamerijk met als middelpunt de Missa Se la face ay pale, die Guilhelm Dufay rond 1453 componeerde met zijn gelijknamige chanson als muzikaal uitgangspunt. Voor een aantal deelnemers was dit soort muziek een nieuwe ervaring, waar met enthousiasme op gereageerd werd. Besloten werd, dat Ensemble Kamerijk zeker nog eens moet terugkeren naar Wehl.

Ensemble Kamerijk

 • Zaterdag 26 november: Sinterklaas voor volwassenen. Eveline Juten, zang en symphonia, en Henk Dekker, klavecimbel, hielden een voordracht met teksten en liederen over een Sinterklaastraditie van zo’n 1600 jaar. De avond werd besloten met Glühwein en warme chocolademelk met het bijpassende snoepgoed.

Eveline Juten en Hans Dekker

 • Op 10 december was het weer tijd voor een lezing, en wel over het ontstaan van het madrigaal. Ook deze lezing door Edgard Vreuls was bedoeld als inleiding op een concert, namelijk dat van de volgende zondag door Ensemble Zanzaretta.
 • Voor zondag 11 december had het MIEV een concert gepland in de protestantse kerk van Wehl, deze keer met wereldlijke werken van de tweede helft van de 16e eeuw, te weten madrigalen van Carlo Gesualdo en Claudio Monteverdi. Deze uiterst moeilijke muziek werd vertolkt door het vocaal ensemble Zanzaretta. Voor de mensen die ook het concert van Ensemble Kamerijk hadden bijgewoond, was het een uitgelezen kans, het verschil tussen geestelijke muziek uit de 15e eeuw te vergelijken met wereldlijke muziek uit de 16e Dat leverde na afloop interessante discussies op. Dus ook Zanzaretta moet nog eens terugkomen.

Ensemble Zanzaretta met gastheer Edgard Vreuls

 •  Op vrijdag 24 februari organiseerde de Wehlse FairTrade groep een wijnproeverij in Paviljoen 3. Met zijn droge humor voerde Pieter Woltjes ons binnen in de wereld van de vinologie. Vijfentwintig personen konden ontdekken, dat ook aan de betaalbare wijnen nog heel wat valt te ontdekken en dat door een juiste behandeling de wijn in smaak kan verbeteren. Het was leerzaam en gezellig, zeker toen we na afloop de wijnen eindelijk mochten drinken, vergezeld door lekkere hapjes die de FairTrade groep had klaargemaakt.

 • Op donderdag 16 maart hield Edgard Vreuls een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van het alfabet. Er werd driftig gestoeid met hiërogliefen, spijkerschrift en andere vreemde tekens om tenslotte te concluderen, dat we blij mogen zijn met de schrifttekens die de Phoeniciërs hebben uitgedacht.

 • Op zaterdag 1 april was de Quatre-Mainsgroep Oost te gast in Paviljoen 3. De groep is gewend vierhandig op één piano/vleugel te musiceren, maar nu stonden er maar liefst vier piano’s ter beschikking, omdat de twee piano’s uit Amsterdam voor deze gelegenheid vroegtijdig naar Wehl waren verhuisd. Er traden 19 personen op met een programma variërend van Bach tot Sjostakovitsj. Tijdens de pauze brak de zon door, zodat de koffie in de tuin kon worden genuttigd.

 

 • Gedurende drie weken huurt Hans Hayne, die in september in Orso d’Oro geëxposeerd heeft, in april/mei Paviljoen 3 voor een cursus vrij schilderen. Bij voldoende belangstelling zal deze cursus herhaald worden.